Jueves

Tänään Loppiaisen aattona täällä on ollut suuri juhlapäivä ja se jatkuu huomenna. Aamulla lapset löytävät Itämään tietäjien tuomat joululahjansa. Minäkin saan avata yhden paketin aamulla;) Torreviejan vuoden 2009 Loppiaiskulkue, linkki vie Rantuu-sivustolle.

Kaikenlainen hyvä ruoka kuuluu tähänkin juhlaan mutta tämän juhlan erikoisuus on Roscón de Reyes -leivonnainen. Lainaus Olé-lehdestä 12/11:

"Roscón on pullamaisesta taikinasta leivottu rinkilä, joka on päällystetty hedelmälohkoilla ja maustettu appelsiiniuuttella. Usein sisällä on myös kermavaahtoa. Aamupalapöydässä jaetaan myös onnea tulevalle vuodelle. Onnekkain herkuttelijoista löytää roscón-palastaan sen sisään piilotetun pienen nuken, huono-onninen puolestaan saa kovan pavun - ja hän joutuu kustantamaan seuraavan vuoden roscónin."

Leipomon ikkunasta otin kuvan tuosta herkusta

 

Seuraa kuvapläjäys 2012 Morairasta los Reyes Magos juhlasta.

Aluksi kaksi kuvaa otettuna kirkon aukiolta ennen hulabaloon alkamista. 1. on lava, jolla kuninkaat illalla jakavat lahjoja kaupungin lapsille. Vanhemmat ovat vieneet yhden lahjan lapselleen, nimi sitten kuulutettiin ja lapsi meni joko peloissaan tai innoissaan hakemaan kuninkaalta lahjansa. 2. on lava, joka on talli, jonne kuninkaat tuovat lahjansa Jeesus-lapselle. Marian sylissä ei ollutkaan nukke, vaan ihan oikea vauva.

Osa kuvista on epätarkkoja yms. koska napsin kuvia väkijoukon yli, käsi ylhäällä. Välillä kamera halusi käyttää salamaa ja silloin meni tietysti hyvät tilanteet ohi koska kestää tosi pitkän aikaa ennenkuin kamerani on valmis ottamaan seuraavan kuvan, arrgh.

 

Näytelmä alkoi rannalta. Maria ja Joosef tulivat aasilla ja pari saattajaakin oli (ja jatkoivat matkaansa kirkon aukiolle, oletan koska en nähnyt mihin ne meni).

Sitten alkoi kaukaa kuulua rumpujen pärinää, kulkue tuli rannan toiselta reunalta. Siinä olivat Kunikaat, heidän palvelijansa, jotka kantoivat lahjoja ja yleistä karavaaniväkeä. Matkalla oli naisia kaivolla, jokin majatalo (ja Teulada-Morairan pormestari kuvautti itsensä Kuninkaiden kanssa).

Myös kaksi karitsaa oli paikalla peloissaan. Kuninkaat menivät ilmeisesti Betlehemin kaupungin tarjoamme lounaalle (kirj.huom.), nöyrästi kumartaen heille herkkuja tarjottiin sekä tanssiesitys.

 

 

Virvoituksen nautittuaan Kuninkaat siirtyivät mahtavaan kulkuneuvoonsa. Kukin omalle istuimelleen, jonka vieressä oli kultainen laatikko, josta he heittelivät karkkeja ja konfetteja, kuin penkkareissa. Lapset noukkivat karkkeja kuin päättömät kanat - niinkuin lapset kaikkialla.

Tungos oli valtava, mutta kaikilla oli mukavaa eikä humalaisia hortoilijoita ollut missään. Eikä kaljatölkkejä käsissä. Siistiä väkeä.

Kaikilla oli sama päämäärä: kirkon aukio. Rummut pärisivät taas ja torvisoittokunta soitti. Jokin sävelmä on varmastikin `Tietäjien laulu´, sellaiselta se kuulosti ja toistui usein.

 

Pyhä Perhe oli jo valmiina kirkon aukiolla. Kunikaat saapuivat lahjoineen. Enkeli taivaan lausui . . . mitä tuli tapahtuman, kertoi viisaille miehille mihin piti mennä ja niinpoispäin.

 

Kuninkaat ja muu hoviväki poistuivat paikalta, tullakseen takaisin = kiersivät ajoneuvollaan korttelin ja tulivat aukiolle toiselta kadulta. Ja taas rummut pärisivät ja torvet soivat. Nyt he asettuivat sille toiselle lavalle jakamaan lapsille lahjoja. Se tapahtuma tuntui venyvän loputtomiin, en katsonut loppuun asti.

 

Se on kuu, joka loistaa kirkontornin vieressä.

 

Päätän "los Reyes Magos" -raporttini täältä tähän.

KS

PS Keskiviikkoon asti näyttäisi tämä seutukunta olevan Espanjan lämpimintä aluetta! Jee!