Osa 9.

Saaren palveluita

Lomalle lähtiessä jo kerroinkin kuinka Kaunissaareen pääsee ja että siellä käy kauppavene. Täältä Eläke-Fennian sivulta löytyy kiva artikkeli työpäivästä kauppalaivalla.

Kaupungin omistuksessa saari on ollut vuodesta 1959. Saarella on ollut asutusta 1600-luvulta lähtien ja on siellä ollut jopa tuulimyllyn voimalla käyvä saha. Vanhasta asutuksesta on jäljellä joitakin rakennuksia, kalastajatorppia ym. Pihapiirien vadelmapuskat ovat levinneet valtaviksi pöheikoiksi. Vanhoja komeita puitakin on vielä jäljellä.Tämä puu on päärakennuksen pihapiirissä kuin myös kaunis aitta.
Päärakennuksessa toimii nykyään ravintola, tarjolla on ruokaa, juomaa, namia ja jonkinverran muuta kioskitavaraa. Huomaa kuistin yläpuolella oleva aurinkopaneeli! Sillä ladataan akkua, jolla voi ladata kännykän akun. Olisi minultakin virta loppunut ilman tätä palvelua.Porakaivosta saadaan saaren makea vesi syvältä kallion uumenista (ehkä n. 50-60 m, en saanut syvyyttä tarkistettua).
Pumppurakennus, josta vesiletkut lähtevät eripuolille saarta vesipisteisiin. Tämä vesi on tarkoitettu vain juomavedeksi, koska sen määrä on kuitenkin rajallinen. Kuivana kesänä vettä jouduttiin tuomaan tankeilla mantereelta. No, saunassa on pesuvetenä tätä makeaa ylellisyyttä.

Ja kun on syöty ja juotu tarpeeksi niin tulee tarve käydä täällä. PuuCeet ovat suhteellisen siistejä ja ainakin tänä kesänä aina oli paperiakin tarjolla. Puoli kauhallista BioPolle turvetta jätösten päälle korvaa vesiklosetin vedenvetämisen ja suo hajuttoman käynnin seuraavalle.Hiljaisena aikana rohkenin jättää oven auki ja sain ihailla merimaisemaa, oli se toista kuin lukea vanhaa sarjakuvalehteä, niinkuin kesävessoissa kuulemma yleensä on tapana! Myös tämän edessä on vesipiste käsien huuhtelua varten.

Laivarannassa on lainanttavaksi tavarakärryjä , joilla voi kätevästi kuljettaa painavat kantamuksensa teltalle. Ne pitäisi palauttaa heti takaisin, mutta eihän se niin käy. Joskus näkee kärryt koko viikonlopun "varattuna" jossain teltta-alueella. Joku joutuu siis kantamaan tavaransa. Onneksi viimeisen kerran lähtiessäni rannassa oli aamulla vapaat kärryt. Ilman niitä en olisi millään saanut tavaroitani laiturille. Matka kun on noin 800 metriä ja tie on mäkinen ja kivinen.

Keittokatoksista ja polttopuista on jo kerrottu, niin eiköhän palvelut ole nyt esitelty.

Ehkä vielä yhden jakson saatte saaresta?


KS