Domingo

Muiden kaupunkien kirkoista olen kirjoittanutkin mutta tämä oma on jäänyt paitsiolle. Viime viikon kirjoituksessa Sant Antonin eläintensiunaamisen jutussahan kirkko oli vähän esillä, ja jopa kellojen ääni;) Tekstit on koottu ja käännetty useammasta esitteestä.  Tässä linkin esitteessä on hyviä kuvia sisältä kirkosta.

Ehtoolliskappelin ovi kirkon sivulla

(Ylempi pohjapiirros ja tämä kuva otettu opastetaulusta)

Iglesia-Fortaleza de Santa Catalina
Tämä rakennus palveli kahta tarkoitusta – uskonnollista ja puolustusta - ja on epäilemättä yksi tärkeimmistä rakennuksista kunnassa. Vuonna 1562 italialainen insinööri JB Antonelli valvoi kirkon linnoittamista  jatkuvien Berber-merirosvojen hyökkäyksiä vastaan, joista kaupunki tuohon aikaan kärsi. Komean rakennuksen valmistuminen  kesti 35-40 vuotta, taakka, jonka toteuttivat Teuladan asukkaat, esim. vuonna 1574 yli 600 kaupunkilaista työskenteli tässä projektissa, eräänlaisena veronmaksuna.
Kirkko on edelleen pystyssä, kiitos sen tiiviin ja jykevän keskiaikaisen rakenteen. Se on renesanssityylinen goottilaisilla vaikutteilla.

Kirkko koostuu kahdesta erillisestä osasta, 1500-luvun alkuperäisestä ja joukosta laajennuksia, jotka ovat peräisin 1700-luvulta tähän päivään. Perusosassa on kirkko , jossa on itäsuuntainen päälaiva ja neljä sivuosaa, alttari pilastereiden välissä, kupolikatto jossa on neljä holvikaarta koristeltuina bysanttityylisillä maalauksilla ja  seurakunnan vaakunalla.
1800-1900 vuosisatojen aikana rakennettiin ehtoolliskappeli, sekä muutama lisäosa  kuten sakaristo. Vanha pyöreä torni korvattiin uudella kuusikulmaisella kellotornilla, joka on tehty suurista suorakaiteen mallisista kivistä. Sen alaosa on 24 metriä halkaisijaltaan ja torni on 30 metriä korkea. Kirkon urut ovat romanttistyyliset ja yhdet provinssin vanhimmista.
Kirkossa säilytettiin useita patsaita mutta ne tuhoutuivat sodan aikana. Ainoa säilynyt on San Vicente Ferrerin patsas, joka on 1700-luvulta. Sen pelasti Teuladassa asuva perhe, joka piilotti patsaan kotinsa seinän taakse.

Nämä uudemmat patsaat olivat lähellä ovea, joten niistä uskalsin ottaa kuvan. Juhlasta riippuen patsaita kannetaan juhlavasti ympäri kaupunkia.

 

* * * * *

 

Ermita Divina Pastora kappeli sijaitsee Santa Catalina kirkon vieressä. Sen rakentamisen ajankohtaa ei tiedetä, mutta kappeli on remontoitu vuonna 1861 ja kello laitettiin kellotorniin 1870-luvulla. Vuonna 1986 kunnostettiin osa kellotornin julkisivua ja katetta. Kappeli ja kellotorni on barokkityylinen, mutta portti (ovi) on renessanssin aikainen. Linkissä kuva kappelin sisältä.

KS