Lainaus Virtuaalisen metsäkoulun sanastosta:

"  AARNIOMETSÄ
Aarnimetsä. Luonnontilainen, vanha, luonnonsuojelullisesti arvokas metsä. Aarniometsä on selvästi ylittänyt uudistuskypsyyden. Puusto on vaihtelevan ikäistä, kuolleita ja lahovikaisia puita on paljon. "


Em. määritelmä on niin tiukka, että uskallan sanoa Kaunissaaren luonnosta löytyvän myös melkein aarniometsän. Siellä on paljon kaatuneita ja lahonneita puita. Aluskasvillisuus on niin runsasta ja paksua, että joskus jalka humahtaa syvään lahon kannon kuoppaan, kun sitä ei sammaleilta huomaa.

Naava_01.jpg

Tässä metsässä on rauhallista ja hiljaista; muu maailma häviää ajatuksista ja läsnä on vain ihmeellinen luonto.

Täällä on myös kasveja ja ötököitä, mm. naavoja, jäkäliä, sammaleita, ja suuria muurahaispesiä (ne esitellään myöhemmin), jotka kertovat ilman puhtaudesta. Ilmansaasteet ovat syynä monien lajien joutumisesta uhanalaisiten tai silmälläpidettävien lajien listalle. Siellä on myös tämä Usnea barbata, partanaavaksi kutsuttu.

Naava_03.jpg

Naava_04.jpg

Tämä "peikkojen lanka" on esitelty myös Lankakomeron 10.10.05 kirjoituksessa.

Vahinko, että tästä luonnon tekemästä asetelmasta otetut kuvat ovat tärähtäneet tai muutoin epäonnistuneet mutta laitan sen kuitenkin näytille. Siinä on lahon kannon reunalle kasvanut sammalta ja sen päälle ilmeisesti jokin sieni. Saattaa se olla jäkäläkin tms. mutta sienimäiseltä se tuntui. Lajitunnistus- tietouteni on vielä alkeisasteella!

Naava_05.jpg

KS