Terveisiä saunasta. Oli rentouttavaa, ihoa hellin saunahunajalla. Lopuksi viileä suihku niin on vähän kuin olisi käynyt uimassa. Saunassa muistelin kesän saunareissuja.

 1287341798_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tämä on Stadin paras kesäsauna! Saunarannassa on sileätä kalliota, jolla voi käydä huilimassa ja ottaa vaikka nakuna aurinkoa sekä ihana meri, jossa voi viilentää hellepäivän paahtamaa kroppaa.

Tai kuivattaa hiukset ujeltavassa tuulessa, lämmittää luunsa saunan ihanan kosteassa lämmössä, katsoa saunan pienestä ikkunasta vaahtopäitä.

Pukuhuoneessa on muiden ohjeiden lisäksi mainittuna, että kiukaalle tulee heittää lämmintä vettä. Minulle ja monille muillekin tämä on itsestään selvä asia, näin on aina tehty ja opetettu. Onkohan se kerrostalosaunominen ja muut kopperosaunat, jotka ovat vieraannuttaneet ihmiset saunomisesta? Nyt ei enää ole ongelmaa siitä, että löylyvetenä olisi merivettä kun hanavesi on  vesijohtovettä. Saaristosaunoissa on tapana käyttää löylyssä sadevettä ja veneilijät ottavat veneen tankista makean veden mukaansa löylytarpeiksi.

Saaren saunassa löylysangossa on usein kylmää vettä; eivät ne kiuaskivet semmoisesta tykkää. Niin oli taas kerran ja siitä sitten mainitsin lauteilla istuessa. Kävin uimassa, tulin takaisin saunaan ja laitoin käteni täytettyyn löylysankoon, josko nyt olisi lämpöisellä täytetty.

Käsi lähetti viestin: ah, ihanan jääkylmää vettä! Mistä tällaista saa? Jääpalat jo kiilteli silmissä.  Sitten käsi olikin jo salamana pois sangosta ja pesuhuoneen kylmävesihana alla, ei se tosin kylmää ole, vain viileätä. Joku oli täyttänyt löylysangon suoraan kiehuvasta padasta!!

Just joo, lämmin ja tulikuuma on kaks eri asiaa.  Käden iho oli arka ja oudon värinen muutaman päivän mutta mitään rakkoja tms. ei tullut. Nyt kun ulkona on viileämpää, niin tämän vahingoittuneen käden iho on heti kylmä. Hanaveden lämpötilaa kokeillessa vesi on erilämpöistä vasemmalla ja oikealla kädellä. Jonkinlainen vaurio vasemmassa kädessä siis on.

Ikinä enää en sano siitä vedestä, enkä huomauta puiden laittamisesta pesään tai patojen alle, en pyydä lisää puita henkilökunnalta, en täytä patoja, en . . .  en . . .

 * * *

Elämämuutos, kesästä syksyyn, näkyy myös kynsien kasvussa selvänä muutoksen rajana.

 1287341785_img-d41d8cd98f00b204e9800998e1287341778_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

* * *

Syyskuun iltapimeällä kuvattu, salama valaisee suunnilleen saman alueen kuin myrskylyhty. Valopiirin ulkopuolella on pilkkopimeää paitsi väylämerkit vilkkuvat mustassa meressä. Voiko olla pilkkopimeää pimeämpää?

 1287341772_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Kun ajatus karkaa, sen läheisyys pelottaa.


Lauri Sallisen mietelause, Princess teepussista talteen otettu.


* * *

Trubaduuri Heikki laittaa ahkerasti Kaunissaaresta kuvia blogiinsa, käykääs katsomassa Minnemaat.

* * *

Kaikille saaritutuille toivotan oikein, oikein hyvää loppusyksyä, antoisaa talvea ja tapaamisiin kesän kynnyksellä.


KS