Lunes

Viime viikon keskiviikkona oli sopiva kävelyretken sää. Yhdessä monista oppaista on reitti "Barrabc de Xurra" -rotkolle, jossa piti oleman kaksi Riu-Rauta, vaan ei ollutkaan enää. Jaa, että mikä Riu-Rau? Teksti ja kuva Benitachell´in nettiesitteestä. Vaihdan kuvan kunhan löydän Riu-Raun, josta saan hyvän kuvan otettua.

"Riu-Rau on rakennustyyppi, joka yhdistetään paikalliseen maatalouteen. Sitä käytettiin viinirypäleiden kuivattamiseksi rusinoiksi. Rakenne suojasi rypäleitä kosteudelta ja sateelta kuivatuksen aikana ja tämä rakennustyyppi on Marina Altan alueella tyypillinen näky viljelysalueilla."

Teuladan Moscatel on kauniissa pullossa, pitäiskö ostaa,  San Vicent Ferrerin viinitehdas.

Spain Uncovered sivuston   Bodega Parcent sivulla on englanniksi Riu-Rau ja rusinoiden sekä viinivalmistuksen historiaa.

 

Reitti alkaa ihan Teuladan pääkadulta, ensin pitää löytää Ave Marian risti, Creueta de l´Ave Maria. Vaan enpä sitä menomatkalla huomannut mutta takaisin tullessa se olikin nenän edessä.

 

Reitti on periaatteessa hyvin merkitty, mutta juuri siinä ratkaisevassa risteyksessä ei ollut mitään merkkiä niinpä kävelin harhaan. Kun vastaan tuli maalaistalo, jonka aidan takana oli kaksi Suurta susikoiraa ja jotka alkoivat hillittömän haukkumisen, ymmärsin olevani väärällä tiellä! Huh. Takaisin päin ja oikealle tielle. Tie kapeni kapenemistaan ja pinnoitekin muuttui huonommaksi. Toisella puolella oli pengerrystä ja välillä muuria, johon reittiä on merkitty maalatuilla tunnuksilla. Toisella puolella on rotkonpohjalla kapea appelsiiniviljelmä.

 

Muutama mantelipuu oli kukassa. Kukkien seassa näkyy mustia möykkyjä. Ne ovat ylivuotisia manteleita, varmaankin syömäkelvottomia. Mantelipuu kukkii ennen lehtien puhkeamista.

 

Muutama oliivipuukin osui kohdalle. Kokeilin sekä tummaa että vaaleata oliivia. Molemmat olivat sisältä valkeata mössöä, en maistanut eikä hajua oikeastaan ollut.

Viiniviljelmiä silmänkantamattomiin.

 

Lopulta tie päättyi ja olin perillä. Esitteen mukaan rotkossa on paljon kasvillisuutta. Juu, onhan siellä mutta taitaa olla katseltavat kasvit kuolleet ryteikön vallattua tilan.

 

Oli siellä sitten talo, joka ehkä on ollut Riu-Rau, mutta nyt hylätty autiotalo. En käynyt toisella sivulla katsomassa, josko siellä olisi ollut "rusinankuivatustila". Tämä kaunis kaakelitaulu on talon seinässä.

Ruokakomero

Keittiön hella

Tämä reikä, joka johti jonnekin syvälle, oli keittiössä tiski/työpöydän vieressä. Olisikohan tämä ollut kaivo? Miksei sellainen voisi olla sisällä talossa.

Olohuone ja talon olkikattoa

Jotain eläimiäkin on sisällä suojassa pidetty.

Oliskohan tämä vanha vessa, vaiko muuten vain likaveden poistoaukko? Tavallinen WC-pönttö oli kylpyhuoneen yhteydessä, mutta siitä ei ole kuvaa, olettehan te pyttyjä nähneet;)

Kylpyhuone. Pari muutakin huonetta oli vielä mutta samanlaista rikkinäistä kaikki oli. Yläkertaankin meni raput. Lattiat olivat kauniita kaakelikuvioituja.

Pihalla ikivanha oliivipuu.

 

Tien toisella puolella oli sitten ihan kunnossa oleva rakennus, joka ilmeisesti on toinen esitteessä mainituista Riu-Rausta. Tässä kun on tuota holvitilaa näkyvissä. Talo oli muurin ympäröimä ja kulkutie narulla suljettu niin en uskaltanut lähemmäksi mennä.

 

Herkullisen näköisiä kaktuksen marjoja, taitavat olla kypsiä, vaan en uskaltanut maistiaista ottaa. Niitä kuulemma voi syödä kunhan huolehtii, ettei piikkejä tule suuhun;)

 

Hieman pettyneenä lähdin kävelemään takaisinpäin. Esite antaa matkan kestoksi 1 tunti edestakaisin. Just joo, jos meinaa jotain katsella niin ei tunti riitä mihinkään, ehkä noin 3 tuntia meni yhteensä.

KS