Yksi joululahjalanka on nyt neulottu ja huovutettu!

huopatossut_04.jpg

Lanka: Huopanen, n. 180 gr
Puikot: vanhat Millward puikot nro 8. Uudet Novitapuikot eivät luistaneet lainkaan, oli jo luopua koko neuleesta mutta onneksi laajasta puikkovalikoimasta löytyi vielä nuo vanhat. Niissä on mukavan suippo kärkikin.
Ohje: oma viritys Neulonnan A&O:n ohjeesta. Ziinan ohjettakin tutkin, kiitos kommentista silmukoiden lisäämisestä, mutta tämä toinen oli helpompi soveltaa visiooni kuinka saan aikaiseksi kärjen.

huopatossut_01.jpg

Loin silmukoita 62, joista kavensin 6 kummallakin sivulla. 50:llä silmukalla neuloin suoraa kärkikavennksiin asti. Ajatuksena oli käyttää kerä/tossu, mutta lankaa jäi hieman yli kun en uskaltanut riskeerata, että se loppuu ja olisi pitänyt purkaa hieman.
huopatossut_02.jpg

Tässä näkyy poikkeus, eli oma viritys ohjeeseen. Kärkeä ajatellen kavensin myös kappaleen keskellä, siis tossun pohjassa. Kaksi keskisilmukkaa, joiden molemmin puolin kavensin yhden. Kaikissa hienoissa ohjeissa on kavennusten kallistus eri suuntiin ;) Niinpä näissäkin, toinen on ylivetokavennus ja toinen oikein-yhteen. Eihän sillä tällaisessa huopatyössä mitään merkitystä ole, kunhan kokeilin.

Tossun saumojen ompelu ja koneeseen. 50 astetta säästökirjopesulla ja hyvät tuli. Pienethän ne oli koneesta tullessaan mutta venyttelyllä sain ne sopivan kokoisiksi.

huopatossut_03.jpg
KS

EDIT: Lisätty tämä ohje tossuille. Ohjeen käyttö sallittu omalla vastuulla ja sovellukset hyväksytään ja parannuksia ohjeeseen vastaanotetaan..

Kippurakärkitossut a´la Kristiina

Lanka: Huopanen, 2 kerää
Puikot: nro 8

Tossun koko noin 38.5, pesun jälkeen venyteltynä.
Vähemmällä venytyksellä saa ehkä 37 ja voimallisella venyttämisellä ehkä 39.


Luo 62 silmukkaa. Neulo noin 8 cm ainaoikeaa. Kavenna molemmissa reunoissa 6 silmukkaa. Neulo suoraa noin 18 cm. Aloita kärkikavennukset, jotka tehdään joka toisella kerroksella (op:lla)

Neulo 1 reunasilmukka, kavenna 1 s, neulo 19 s, kavenna 1 s, neulo 2 s, kavenna 1 s, neulo 19 s, kavenna 1 s, neulo 1 reunasilmukka.
Kavensin näin vielä 5 kertaa eli kavennusten välissä neulotaan silmukoita: 17, 15, 13, 11 ja 9.


Tässä kohdassa ajattelin, että tossu lyhenee liikaa ja jätin joka toisella kerralla reunakavennuksen tekemättä. Eli:
- ei reunakavennusta vaan neulo 10 s, kavenna 1 s, neulo 2 s, kavenna 1 s, neulo 10 s.
Seuraavalla kavennuskerroksella tein taas reunakavennuksenkin:
-1 reunas., kavenna 1 s, neulo 6 s, kavenna 1 s, neulo 2 s, kavenna 1 s, neulo 6 s, kavenna 1 s, 1 reunas.
- ei reunakavennusta, neulo 7 s, kavennna 1 s, neulo 2 s, kavenna 1 s, neulo 7 s.
- 1 reunas., kavenna 1 s, neulo 3 s, kavenna 1 s, neulo 2 s, kavenna 1 s, neulo 3 s, kavenna 1 s, 1 reunas.
- ei reunakavennusta, neulo 4 s, kavennna 1 s, neulo 2 s, kavenna 1 s, neulo 4 s.

Loppukavennukset sävelsin seuraavasti:
- 1 reunas., kavenna 1s, neulo 1 s, kavenna 1 s, kavenna 1s, neulo 1 s, kavenna 1, 1 reunas. (juu, siinä on kaksi 1 s:n kavennusta keskellä).
- 1 reunas. kavenna 1 s, neulo 2 s, kavenna 1 s, 1 reunas.
Neulo vielä np:n kerros ja päätä sitten loput 6 silmukkaa.

Tässä vaiheessa lankaa oli kerästä jäljellä vielä muutaman kerroksen verran. Kippuralle olisi saanut hieman lisää pituutta.


Ompele kantasauma ja päälisauma, mutta jätä tätä auki jalanpäältä vähän matkaa.

Huhhuh, olipas monimutkaisen tuntuiset kavennukset. Tuon lopun varmasti voi tehdä yksinkertaisemminkin. Pituutta tossulle tai kärjelle saa sävellettyä vähentämällä kavennuksia.

Huovutin 50 asteessa parin pyyhkeen kanssa käyttäen koneen säästöohjelmaa. Pienet tossut tuli ulos koneesta mutta venyttelin niitä käsin ja jalassa pitäen. Kippuraa venyttelin hiusharjan varrella.
KS