Domingo

Pyhimys juhlat on nyt juhlittu. Mulle on nyt vähän epäselvää kuka pyhimys Antoni nyt oli kyseessä." Eläinten pyhimys" ja  "eläinten siunaaminen" haut antavat tulokseksi Fransiscuksen. Italian traditioista ja juhlista löytyy St. Antonio, joka on siunannut eläimiä. Antonius Padovalainen on tavannut Fransiscuksen ja AP:n on uskottu auttavan kadonneiden esineiden etsimisesä yms. Sama kerrotaan myös italian Antoniuksesta. Eli summa summarum: Antonio kuin Antonio, juhlittu on.

Italian traditions and festivals kertoo suunnilleen näin:

St. Antonion päivää vietetään 17.tammikuuta.[...] Muinoin St. Antonion päivänä (eläinten suojelija) pappi meni talleihin siunaamaan eläimet. Tallin seinille laitettiin kuvia pyhimyksestä ja eläimistä, joukossa oli aina myös suuri vaaleanpunainen sika symbolina pyhimyksen elämänsä aikana kokemista kiusauksista. Po. päivänä syötiin "gnocheja" ja naiset lopettivat kehräämisen koska se olisi saattanut symboloida St. Antonin parran kehräämistä. Toinen tapa oli leipoa kakku jonka söivät ihmiset ja sairaat eläimet.[...] St. Antonion päivänä eläimet eivät tehneet työtä eivätkä ihmiset yöpyneet talleissa. Eläinten sanottiin puhuvan keskiyön jälkeen eikä kukaan saanut kuunnella niiden puhetta. Pyhimys oli myös seppien ja kengittäjien suojelija ja hänellä oli vaikutusvaltaa: hän sai ihmiset löytämään kadonneita esineitä tai paransi "hengellisen palon" (?), vaikea sairaus jota kutsuttiin myös nimellä St. Antonion tuli.

Lauantaina iltapäivällä juhlaa valmisteltiin pystyttämällä kokko Porxe aukiolle. Sinne oli myös tuotu tuoleja ja kasattavia pöytiä illan baaritarjoulua varten. Myös Cocis-kylmiö oli paikalla:)

En kuitenkaan mennyt illalla paikalle, koska lopulta kokko oli aika suuri ja tuo aukio tosi pieni, niin tuli mieleeni, että jotain saattaa tapahtua ja on parempi pysyä poissa paikalta. Menetin jonkun tanssiesityksen mutta ei kai se suuri vahinko ollut. Sunnuntaina paikka oli siivottu ja oli kuin mitään juhlaa ei olisi ollutkaan. Lähitalotkaan eivät olleet kärsineet, pelkäsin siis turhaan;)

Sunnuntaina oli sitten vuorossa eläinten paraati Sant Antonin patsaan kera Sant Vicenti kappelilta  "Santa Caterine" kirkon aukiolle. Pieni hevonen ja pieni kärry olivat saaneet kunnian kuljettaa St. Antonin patsasta.

 

Kokoontuminen, pääasiassa hevospelit kerääntyivät tänne kadun päähän, lemmikit liittyivät mukaan kadun varrelta kun kulkue oli lähtenyt liikkeelle.

 

Sitten lähdettiin liikkeelle rummut päristen ja torvet soiden, "Alejandro Morell" and "Colla el Falcó"  (teksti linkissä on valencian kielellä)

 

Yks kaks kuului kolinaa ja huutoa! Viimeisen ajopelin aisat eivät olleetkaan olleet kiinnitetyt kunnolla ja kärry kupsahti lähdössä. Noh, äkkiä aisat oli kiinnitetty ja tämäkin pääsi matkaan. Muu joukko oli pysähtynyt odottamaan.

 

Näin suurta kilpikonnaa en ole nähnytkään! Mukana oli myös ihan minimini-konnia, kultakaloja, erilaisia lintuja, kissoja, koiria, vuohia, karitsa, hiiriä (keltaisessa pallossa yksi), marsuja, kaneja . . . you name it.

 

 

Lopulta tultiin kirkolle. Viime hetken neuvotteluja käytiin. Patsaskin saapui ja se nostettiin kirkon portaille.

 

Ihan ensimmäiseksi päästettiin lentoon kyyhkysiä. Se oli hieno näky kun ne pyrähtivät lentoon, kansa kohahti. Nämä ovat jonkun omia kyyhkyjä, niillä on siivet väritetty eri väreillä. Muutaman kerran kaartoivat alueen yli mutta ei niistä parempaa kuvaa saattanut saada.

 

Kapea katu oli täynnä eläimiä ja emäntiä/isäntiä, pikkutytöt oli puettu parhaimpiinsa. Kaikki odottivat sulassa sovussa, lukuisat koiratkaan eivät haukkuneet tms. Jono eteni omaa tahtiaan. Pappi pirskotti eläimen päälle vettä, avustaja antoi rinkelin, ja jono jatkoi eteenpäin ilman turhia pysähdyksiä. Useimmat jatkoivat matkaa toista katua eteenpäin niin, että mitään ruuhkaa ei syntynyt torille. Kaikki mahtuivat ja kaikki eläimet tulivat siunatuiksi.

 

Leipomo Rosita oli leiponut  rinkelit, Rotllos de Sant Antoni,  jollainen annettiin jokaiselle eläimelle.

 

Lopuksi monta lasta kuvattiin lemmikkinsä kanssa patsaan vieressä.

 Otin kamerallani muutaman videopätkän, että saatte myös äänimaailmaa kuultavaksenne. Linkit vievät YouTubeen, jonne latasin videoni.  Kuvalaatu on mitä on vaan ei niissä kuva niin tärkeä olekaan vaan se soittokunta ja kirkonkellot, jotka soittivat vimmatusti tilaisuuden päätyttyä.

 

www.youtube.com/watch  Soittokunta, lyhyempi pätkä

www.youtube.com/watch  Soittokunta vähän pidempi

www.youtube.com/watch  Kirkonkellot

 

KS