Kekomuurahaisia on Kaunissaaressa  p a l j o n.  Niillä on siellä eräällä niityllä oikein kaupunki, kymmeniä pesiä vieri vieressä.

Myös kekomuurahaisia voidaan käyttää ympäristön tilan mittareina kuten partanaavaa, josta kerroin aiemmin. Jouni Sorvali on tehnyt aiheesta väitöskirjan.

Suuret muurahaispesät löytää hyvin seuraamalla niiden valtateitä. Sadat ja varmasti tuhannet muurahaiset vilistävät tietä edestakaisin. Kun tarkkaan hiljaisuudessa kuuntelee, voi kuulla rapinan ja suhinan mikä niiden liikkumisesta syntyy. Matkanvarrella ne myös ahkerasti viestittävät keskeään tuntosarvillaan.

Murkut_01.jpg


Nyt pesä on jo lähellä, tieltä menee onkaloita maan alle. Muurahaisten teiltä on sammal ym. kasvillisuus monin paikoin kulunut täysin pois.

Murkut_02.jpg

Kas tässä, se on noin 1.5 m korkea, saattaa olla hiukan enemmänkin. Onneksi oli pitkävartiset kumisaappaat jalassa, joista sai hyvin kopisteltua uteliaat ja varmasti vihaisetkin murkut pois . Aika pian olisin ollut niiden peitossa.
Murkut_03.jpg

Tässä vielä toinenkin pesä. Siinä on mittatikkuna kävelysauvani päässä tupakkiaski. Tämä pesä on suurempi kuin edellinen.

Murkut_04.jpg

Lisää muurahaiskuvia on kuvagalleriassa.

KS