jossa kerrotaan, kuinka neulotaan perinteinen ns. läpivedettävä kaulaliina. 


 

Iät ja ajat olen neulonut tämän kuten nyt esitän. Tapoja on monia ja kaikki yhtä oikeita.

Lisäykset ja kavennukset voi tehdä erilailla, kukin mieltymystensä mukaan. Lisäyksen neulomalla silmukoiden välisen lankalenkin tai neulomalla yhdestä silmukasta kaksi, kuten minä teen. Ehkä voi käyttää langankiertoakin?

Kavennan kaksi oikein yhteen, kaiketi sen voi tehdä ylivetäenkin?

Perinteisesti tämä on tehty aina oikein -neuleena mutta mikä estää tekemästä vaikka helmineuletta, pitsiä, korinpohjaa, palmikoita jne.

Silmukkamäärä ja kaulaliinan pituus tietysti riippuvat käytetystä langasta ja kaulaliinan käyttäjästä. Tämä kaulaliina tulee 3-vuotiaalle, koko on silmämääräisesti arvioitu sopivaksi.


Lanka
: Nalle Colori
Puikot: 3 joustinneuleessa, 3.5 aina oikeassa

Luo 3 s puikolle nro 3.5. Neulo 1 krs oikein. Nosta seuraavan kerroksen alussa 1 s neulomatta, neulo seuraavasta silmukasta kaksi eli lisää 1 s = neulo ensin silmukan etureunasta sitten takareunasta uusi silmukka. Neulo 1 o.
Käännä työ ja *nosta 1 s neulomatta, neulo oikein kunnes reunassa on 2 silmukkaa jäljellä, lisää 1 s, neulo 1 o*.  Toista *-* kunnes työssä on 30 s (tai haluamasi leveys).  Neulo näillä silmukoilla ilman lisäyksiä n. 7 cm. Siirrä nro 3 puikolle joka toinen silmukka ja laita joka toinen apulangalle odottamaan, kuva 1.

1.


2.

 

 

3.


Neulo 15 silmukalla 1o 1n joustinta n. 5 cm. Jätä nämä silmukat odottamaan, ota silmukat apulangalta, kuva 2, ja neulo näillä silmukoilla joustinta samoin n. 5 cm. Ota kaikki silmukat vuorotellen samalle paksummalle puikolle, kuva 3. Neulo aina oikeaa n. 30 cm (nosta neulomatta kerroksen 1. silmukka, neulo viimeinen).

Tee sitten samanlainen joustinneule kuin toisessa päässäkin, ohuemmilla puikoilla. Joustimen jälkeen vaihda paksummat puikot ja neulo aina oikeaa n. 7 cm ja tee sitten kavennukset: *nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes puikolla on jäljellä 3 s, neulo 2 o yhteen, neulo 1 o*. Käännä ja toista *-* kunnes jäljellä on 3 silmukkaa, päätä nämä ja kaikki langanpäät ja kaulaliinasi on valmis.

 

KS