1323358.jpg

Neuleliinani valmistui mutta se on liian pieni!


Lanka: Nika, 100% egyptiläinen puuvilla, 500 gr
Puikot: 2.5 Addin pitsipuikkoja 1x150 cm, 2x100 cm ja 1x80 cm = 430 cm pisimmillään
Ohje: Kauneimmat käsityöt 4/2006, malli nro 50

Ohjeessa halkaisijaksi mainittiin noin 150 cm. Pöytäni on 160 cm. Ajattelin, että liinasta saattaisi tulla sopivan kokoinen.  En sitä noin paljon liian pieneksi kuvitellut.
Liina ei ole vielä ollut pingotuksessa. Luonnollisesti oli jännityksen sekainen kiire sovittaa sitä pöydälle ja se on vain pikaisesti silitetty. Hieman se tuosta venyy mutta ei kyllä riittävästi.

1323352.jpg

Aloitin liinan juhannuksena, ennen joulua en sitä juurikaan neulonut, joten valmistumisajaksi voisin arvioida puoli vuotta.

Neulominen oli alussa hankalaa, koska kaaviossa kerroksen alussa silmukan siirtyminen eteen- tai taaksepäin oli tulkinnanvaraista; kuinka monta silmukkaa siirrytään, siirrytäänkö takaisin heti vai joskus jne. Virheitä tuli, en osannut lukea kaaviota eteenpäin niin että olisin hahmottanut kuvion ja sen myötä tarvittavat silmukat.

1323350.jpg

Pari kertaa jouduin purkamaan useamman kerroksen. Ensimmäisellä kerralla pujotin ns. elämänlangan, eikä se onnistunut aivan ongelmitta ja hyvin. Sain kuitenkin aika hyvin silmukat takaisin puikolle. Tästä viisastuneena laitoin elämänlangan muutaman kerran valmiiksi ja kerran sitä sitten tarvitsinkin. Oli huomattavasti helpompaa ottaa silmukat takaisin puikolle kun lanka oli oikein paikoillaan silmukoissa.
Suosittelen elämänlankaa ehdottomasti. Jos on pienikin ajatus, että sille olisi tarvetta, niin kannattaa laittaa se.

Langan ostin viime keväänä Tallinnasta Karnaluksista. Onneksi ostin koko pakkauksen eli 8x75 g = 600 g, hinta noin 12.80 euroa.Toiseksi viimeistä kerää olin neulonut vajaa puoleen väliin kun yks kaks lanka olikin kerällä kaksinkertaisena, siis kaksi lankaa rinnakkain. Sitähän ei sitten voinut käyttää, se oli hieman lituskaiseksikin painunut. Taidan ottaa sen mukaan kun huhtikuussa menen Karnaluksiin.

Kerroksia on yhteensä 302 ja virkattu päättelykerros. Enimmillään kerroksella oli silmukoita 1888 ja sen neulomiseen meni noin 50 minuuttia. Pääteltävänä oli 1312 silmukkaa.

Paha pelkoni kävi toteen kun viimeinen lehdykkämallikerta alkoi. Silmukat vähenivät kerros kerrokselta. Liinasta ei siis tulisi tasaista vaan helma on suunniteltu roikkuvaksi. Sehän ei ohjeesta käynyt ilmi mutta mallikuvasta sen saattaa päätellä. Vaan eihän sitä tiedä varmaksi kuvan perusteella.

1323349.jpg

En nyt sitten tiedä mitä liinalla teen. Tuollainen vähän reunalta vajaa on käytössä hankala. Reilusti pienempi, keskipöydän liina, on parempi. Voisihan tähän virkata lisää reunaa mutta juuri tuo, että se on ns. roikkuvamalli tekee siihen ryppyä  pöydän päällä tasaisena ollessaan, niin eipä maksa vaivaa yrittää kepulikonsteja.

Olkoot laatikossa odottamassa perinnönjakoa ja joutumista kirppikselle lankavaraston kanssa. Tai terassipöydällä.

1323354.jpg

KS

Tässä joulukortissahan liinalla oli ensiesiintyminen;)
1137367.jpg