Sataa, sataa,
        pisarat ikkunalautoihin ropisevat.
        Tuulee, tuulee,
        vaahteravanhuksen oksia taivuttelee.
        Linnutkin pesissänsä piileksivät.
 

Juhlapäivän sade on tietysti kurja asia niille, jotka olivat suunnitelleet puutarhajuhlat valmistujaisiin ja lakkiaisiin tai häihin. Ainakin yksi neuleblogilainen vietti tänään häitään. Tuore aviomies taitaa heti kohta päästä katsastamaan neulovan vaimon"turistinähtävyyden": lankakaupan Tukholmassa!

Nuorison juhlintaa täällä Helsingissä sade toivottavasti rauhoittaa. Jospa jäisi muutama pussillinen olutta juomatta ja kaupungin kukat saisivat kukkia vielä huomennakin.

Mutta mennäänpä sitten taas ajassa hieman taaksepäin:

HISTORIAN HAVINAA
Osa 6.

1950-luku

Edellisistä jaksoista on jo käynyt selväksi, että isä oli kätevä käsistään. Keksijän vikaakin isässä oli ja hän kehitti eräänlaisen "keinonahkan", jolle haki myös patentin. Niinpä hän sotien jälkeen perusti oman firman: Koruko kotelotehdas. Käyntikortti kuvassa.

Hän valmisti salkkuja, matkalaukkuja ja kaikenlaisia koteloita: kameroille, silmälaseille, avaimille, kynille ym.. Apuna työtä teki myös äiti ja sisarukseni olivat firman tsuppareina koulunkäynnin ohella.  Minä pääsin joskus isän mukana kaupungille kauppoja hieromaan tai tilauksia toimittamaan. Työhuone sijaitsi Munkkiniemessä ja kotona kellarissa oli myös jonkinlainen pieni työtila. Nahka tuoksui hyvälle, maitokumiliima haisi inhottavalle ja kaikenlaiset kojeet olivat jännittäviä ja suuria pienen tytön näkökulmasta katsottuna.

Vuoden 1952 Helsingin olympialaisia varten on valmistettu ainakin avainkoteloita (en löytänyt sitä kuvausta varten) ja silmälasikoteloita. Siinä on olympiarenkaat, vuosiluku, Helsinki ja kiekonheittäjä (ei näy kuvassa kunnolla).
Vetoketjulliseen silmälasikoteloon ei tämän päivän kehykset kyllä mahdu. Rillimallit ovat silloin olleet ilmeisesti pieniä ja siroja.

 


Kynäpenaalissa on sisällä tila lukujärjestykselle.


Siskot ovat 50-luvulla olleet jo lukiolaisia. Muotivaatteita on pitänyt saada ja niitä on ommeltu itse.Tässä ajan hengestä näytteeksi muutama Sorja-kaava.

 

Jatkuu ensimmäisillä käsitöilläni, joskus . . . .

KS