Piipahdin Hakaniemen Hallissa lankaostoksilla.

Vihreästä Vyyhdistä ole usein maininnut täällä mutta kuvia ei ole tainnut olla. Lea on saanut kevään uudet langat ja myyntitiski on herkullinen kaikkine iloisen värisine lankakerineen. Nam.
Kesälankoihin voit tutustua VV:n Lankakori-sivulla.

VV_02.jpg

VV_03.jpg

VV_04.jpgJa sitten otsikon toiseen aiheeseen, miten sydän liittyy lankoihin. No, vaikka miten mutta tänään Helsingin Sanomien Terveys-sivuilla oli kysymys "Neulominenko vaarallista sydänpotilaalle?" (linkki HS:n maksulliseen nettilehteen, jos jollain sellainen on)

Nelikymppinen kysyjä on kuullut väitettävän, kuten minäkin, että neulominen on vaarallista sydämelle. Lääkäri Tero Harjuntausta vastaa mm. näin:

Lainaus alkaa
"Neulominen ei luonnollisestikaan ole vaarallista sydämelle. Sen sijaan neulomisesta voi saada kipuja ja lihasjännityksiä kaularangan, niskahartiaseudun sekä yläselän alueelle. Tottumattomalle voi tulla rasitusvammoina erilaisia jännetuppitulehduksia tai lihasten kiinnityskohtien ärtymystä käsien ja kyynärvarsien alueelle. Ongelma tulee vääristä työasennoista ja toistoliikkeistä. Erityisesti kaularangan, niskahartiaseudun sekä yläselän kivut voivat muistuttaa angina pectoris -kohtausta.
Tuki- ja liikuntaelinperäiset kivut voivat tuntua painostavana, puristavana tai pistävänä tunteena eri osissa rintakehää ja säteillä käsiin."   - - - -
"Joskus erityyppisten kipujen erottaminen on hyvin vaikeaa. Neulomisen aikaansaamat kivut ovat varmasti useimmiten tuki- ja liikuntaelinperäisiä. Työasennon tarkistaminen, taukojumpat ja tarvittaessa särkylääke ehkäisevät ennalta ja helpottavat kipuja.
Sepelvaltimotautia sairastavalla käsien kannattelu voi provosoida rintakivun. Tällöin on syytä levähtää, etsiä mahdollisimman rento työasento ja ottaa tarvittaessa nitro."
Lainaus loppuu
(- - - välissä on pitkähkö selostus sydänperäisistä ja ruuansulatuksen aiheuttamista kivuista)

Näin tuli kumottua tuo ikivanha luulo, että epämääräiset rintatakivut neuloessa olisivat merkki sydänviasta ja neulominen heti lopettava sydäntä rasittavana työnä.
En nyt tällä tietenkään halua provosoida sydänvikaisia ylenpalttiseen neulomiseen, jokaisen on tunnettava oman kehonsa rajoitteet, vaan poistaa turhat epäilyt vakavasta ongelmasta kun jossain pistelee.

Lääkärin neuvosta tarkistetaanpa nyt työasennot, hankitaan mukava tuoli ja muistetaan taukojumppa!

KS