Kuten kahtena aikaisempana kesänäkin niin nytkin rantakäärme (Natrix natrix) asustaa keittokatoksen tuntumassa, mahdollisesti piipun takana/alla lämpimässä. Usein se siinä päivisin luikertelee. Kukaan ei toistaiseksi ole kovasti pelästynyt sitä ja oudommille kävijöille olen kertonut, että se on harmiton rantakäärme, joka täällä vilahtelee.

Nytpä käärme järjesti yllätyksen: se "synnytti" munansa piipun juurelle! Siis sinne keittokatoksen sisäpuolelle ja paikkaan, joka ei ole ollenkaan sopiva käärmeenmunille. Lämpöä kyllä on mutta kosteus ja ennenkaikkea rauha puuttuu tuosta nurkasta.

Ensin suojasimme munat ritilällä mutta seuraavana päivänä paikalle tuli niin paljon päiväkävijöitä ja lapsia, että päätimme siirtää munat turvallisempaan paikkaan. Luontokirjasta löytyi vihje sopivasta paikasta ja varovasti pahvilautasen avulla munakasa siirrettiin sinne.

Kirjasta ei käynyt ilmi, hoitaako käärme muniaan jotenkin vai kuinka prosessi etenee, ja hieman oli huoli siitä löytääkö käärme munansa. Nyt netistä tietoa löydettyäni oletan, että munat valmistuvat itsekseen.

Rantakäärme on rauhoitettu ja olettaakseni se koskee myös munia. Nämä munat nyt vaan oli ihan pakko siirtää ja antaa niille edes pieni mahdollisuus selviytyä. Munilla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta säilyä tuossa paikassa 7-10 viikkoa. Ja aika moni muna näytti vahingoittuneelta jo seuraavana päivänä, lytyssä ja ehkä pieni reikä "kuoressa". Muurahainen tai jokin muu asialla?

Kuvat näet myös Galleriassani, ja saat ne siellä suuriksi kuvaa kaksi kertaa klikkaamalla.

Maanantai 9.7.2007
742433.jpg

742434.jpg

742435.jpg

742438.jpg

742436.jpg

KS