860061.jpg


Enpäs ole pitkään aikaan ruuasta kirjoittanutkaan.
Löysin lähimetsästä kolme upeata haavanpunikkitattia, sekä muutaman kanttarellin ja pari suppilovahveroa.
Koska punikkitatit vaativat hieman kypsentämistä niin päätin tehdä piiraan. Nuo muutkin sienet pääsivät  siihen sekaan.

Tällaista en ollut ennen tehnyt ja siitä tulikin niin hyvää, että laitan tähän reseptin.
Se on Kodin Kuvalehden Herkulliset sienet -liitteessä vuodelta 1987! Liitteessä on monta hyvää jo kokeiltua reseptiä ja vielä muutama kokeilematon. Liite on kokatessa saanut hieman "ruokalistaa" päällensä ja paperi on kellastunut.

Pohja:
125 g margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
puoli tl suolaa
neljännesdesi kylmää vettä

Täyte:
Tatteja noin litra tai vajaa
1 prk Creme Fraichea (200 g)
2 munaa
1 purjo
yrttisuolaa
viherpippuria

Nypi margis, vehnäjauhot ja suola ryynimäiseksi seokseksi. Sekoita vesi joukkoon. Vuoraa matala uunivuoka taikinalla (halk. 25 cm).

* Käytin kulmikasta vuokaa vaihteeksi.
*
Minä teen taikinan yleiskoneen leikkuuterällä. Laitan taikinan hetkeksi jääkaappiin koska se on helpompi kaulia kylmänä. Kaulin sen leivinpaperin tai kelmun välissä,  kumpaa nyt käteen sattuu.

Täyte:
Paloittele tatit, silppua purjo ja ruskista ne pannulla voissa.
Sekoita purkilliseen Creme Fraichea munat, suola, pippuri sekä jäähtynyt tatti-purjoseos.
Levitä seos puolikypsälle piiraspohjalle ja jatka kypsentämistä vielä noin 20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin värin.

* Paistoin pohjaa 225 asteessa ensin noin 15 minuuttia, sitten laitoin täytteen päälle ja paistoin noin puoli tuntia. Paistolämpötilaa ei ohjeessa kerrota, tuota lämpöä yleensä käytän tällaisiin juttuihin.
* Käytin mustapippuria, tavallista suolaa ja hieman valkosipulisuolaa.


Maistui erinomaisesti teen kanssa iltapalana. Nam.

KS