Lunes

Johan tässä tuli oltua monta päivää kotona. Tänään vietin päivän Javeassa, lähinnä sen vanhassa kaupungissa. Centre Historic de Xabia: linkissä on paljon kuvia eri osioissa, toki myös mainoksia. Tarkka lukija muistaa, että Javeassa olen jo ollut. Juu, mutta silloin oli sunnuntai, eksyin määränpäästäni ja kuvia oli vain pari purjehdusaiheista. Historiaa englanniksi, linkki.

Kaikki käymäni vanhat kaupungin osat ovat tavallaan samanlaisia mutta kuitenkin jokainen on ollut erilainen ja oman näköisensä. Javeassa oli paljon todella mutkaisia kujia, talot olivat jotenkin raskaamman oloisia kuin esim. Calpessa. Ilmeisesti täälläkin on paljon korjattu ja siistitty, se taitaa olla trendi jokapuolella.

Kauppoja oli tosi paljon, oikein hienojakin ja luksustavaroita. Mutta sitten kesken kaiken hauskan se jälleen iski: SIESTA! Yks kaks kaikki meni kiinni, mikä kaltereiden mikä rullakaihdinten taakse, ja kadut tyhjenivät. Yksinäinen turisti erottui varmasti;)

Ihan ensin näin  englantilaisen kirjakaupan. Siellä ajattelin pistäytyä takastullessa mutta: siesta:( Seuraava mielenkiintoinen kauppa olikin sitten tämä:

Maailmassa on siis ainakin lankakauppoja, joita ei kaikkitietävä Google tiedäkään, vaan niiden löytämiseen tarvitaan ihan oikea kadulla kävelevä ihminen.

Kauppa oli sisältä kuin pommin jäljiltä. Laatikoita ja nyssäköitä siellä sun täällä. Langat sentään olivat pääosin hyllyssä. Myyjänä oli nuori mies, joka kertoi puodin olevan äitinsä ja hän täällä nyt vähän järjestelee kun äiti on sairas. Just  joo, huh huh. Ehkä olis äidin aika jäädä eläkkeelle. Tuolta ei kyllä oikein tee mieli ostaa lankaa, ties mitä sen mukana saa kotiinsa. Lankaa oli kyllä paljon, sekä Katiaa että Lanas Stop´ia ja puuvillaa Turkista yms. Mutta mutta, kyllä se niin on, että täällä päin maailmaa ei villaa käytetä, akryyliä ja sekoitteita olivat kaikki.

Tämä on rakennettu 1946, "Convent to house the Augustine Order of Nuns", siis on ollut jokin nunnapaikka mutta nyt siinä on Alzheimer keskus. Ja vieressä on suuri aukio "Placeta del Convent". Täällä torit ja aukiot ovat kyllä tarpeen kaikkien juhlien ja fiestojen takia. Kaikissa käymissäni kaupungeissa on torin tai aukion laidalla penkkejä ja aina niillä istuu vanhoja miehiä. Keskustelu käy vilkkaana ja ehkä siinä sivussa vähän tiiraillaan ohikulkijoita;)

Aika söpöt pikku talot:)

 

Lapset ovat juuri päässeet koulusta ja poliisi vahtii suojateitä, lapset ensin sitten vasta autot, parissakin kohdassa oli pollari. Saman näin myös Benitatchellissa.

 

 Konservatorio, ja sen edessä taas iso aukio. Aukiolla järjestetään konsertteja ja musiikkifestivaaleja yms. Rakennuksen takana on Montgo-vuori.

 

The Fortress Church of St. Bartholomew dates back to 14th Century. Its architecture exemplifies the Isabelline Gothic style with a single nave and lateral chapels framed ny the buttresses.

On niin vaikeata tekstiä, että en yritä kääntää. Kuten nimi kertoo niin tämä on aikamoinen linnake ollakseen kirkko. Mahtavat muurit, tykinpiippuja koristeena pihalla yms. Napoleonin joukotkin ovat täällä käyneet ja heittäneet jonkun kirkontornista alas;)

Huomatkaa: Kissa siellä istuu. Tässä kaupungissa oli paljon pitkäkarvaisia kissoja.

 

Vanhoja tuulimyllyjen raunioita ylhäällä kukkulalla.

 

Tämä on ensimmäinen tuulimylly minkä näen täällä. Monessa paikassa on tuulimyllyihin viittaavia nimiä mutta ei myllyjä. Tässä meidän asuinalueellakin on yksi mutta silläkään ei ole tuulilapoja, ja sehän onkin yksityisomistuksessa.

 .

Tämäkään ei toimi myllynä vaan diskona! Seinässä lukee: International Disco Garden. Ja toden totta, aidan takana on puutarha diskoamista varten!  1970 luvulla tämä on ollut huippupaikka. Der Spiegel on kirjoittanut "Euroopan paras disco".  Se suljettiin 2006 mutta on nyt avattu uudestaan uusin voimin ja  kunnostettuna tänä kesänä.

 Uudempaan kaupunkiin ja merelle näköalaa.

Tässä uomassa ei ole vesi vähään aikaan virrannut. Lukijalta kommenttitieto, että tämä on varmaankin ns. tulvakanava. Kovien sateiden aikan, joita täällä joskus on, vesi pääsee hallitusti pois alueelta eikä aiheuta tulvaa.

Jotenkin tuli mieleen Suomen sähkökatkot ja olihan tämäkin kuvattava;)

Javeassa oli monia, monia palmuja parturoitu tällaisiksi kebab-tangon näköisiksi. Yleensä palmun runkoon jätetään lehtien kuivuneet tyngät vaikka lehdet sahataankin pois.

Ja vielä lähtiäisiksi kuva Montgosta.

 

No niin, siinähän sitä katsottavaa taas oli. Pari päivää saatte olla rauhassa, nyt ei ole kuvia ja tähän blogikirjoitteluun/kuvittamiseen ja tietojen etsimiseen menee oikeastaan aika paljon aikaa niin lepuuttelen sormiani hieman;)

KS