EDIT: 29.10.2010

TÄMÄ TARINA EI OLE TOTTA! Korjaus ja anteeksipyyntö kirjoitettuna tässä kirjoituksessa.

 

Edelliskesänä (2009) kuulin joltain saarelaiselta, että kauppalaivan sivulla on mun ottama kuva laivasta. En sitä silloin koskaan muistanut katsoa kunnes vasta syksyllä. Ja niinhän se kuva siellä oli. Noh, en talvella viitsinyt ruveta kauppiasta moisella asialla vaivaamaan. Kauppalaivan kuva on sekä täällä blogissa   (useammankin kerran) että kuvagalleriassani.

Tänä keväänä muistin tarkistaa asian, ja veneen kuva on siellä edelleen etusivulla, aikataulusivun kuva on sitten jostain muualta. Kesällä kauppaveneellä asioidessani totesin Enskalle, että ”sulla on hyvä kuva nettisivulla mutta olisit kysynyt multa luvan sen käyttöön”. Enska siihen, että ei heillä ole nettisivua vaan se on joku muu taho kun on sen laittanut. (Ja eihän se kauppalaiva mitään nettisivua ja mainosta tarvitse, kauppa käy taatusti muutenkin ja aikataulu on laitureilla missä vene käy. Toivottavasti käy taas ensi kesänä. Se on kyllä ihan välttämätön jotta saaressa voi rauhassa oleilla.)

Nyt mulla oli aikaa ja intoa ruveta tutkimaan asiaa. Sivun yllä pitäjä on Directa.

Ensin kahlasin netissä läpi kymmeniä TN-neuvoston lausuntoja kuvien käytöstä yms. yms. Luin tekijänoikeudesta monta sivullista lakitekstiä sieltä ja täältä, pykälä- ja selkokielellä. Tutkin erilaisten kuvatoimistojen yms. hinnastoja löytääkseni kuvalleni kultaisen keskihinnan. Se vasta vaikeata matematiikkaa onkin.

Löysin voice.fi:stä  kirjoituksen ja sitä kautta kahteen blogiin, joiden kuvia oli luvatta käytetty.

Mutta mutta, löysin myös Directaa koskevia uutisia. Yhtiö on haastettu oikeuteen laskutusepäsevyyksien vuoksi. Directa saattaa vaatia, että kaikki haastajat, joita on 1400!, täytyy kuulla erikseen.  Sanonko mä jotain . . . kai oikeuslaitoksella on muutakin tekemistä kuin kuulla noin montaa ihmistä yks kerrallaan. .

Tiedän, että mun kuvaa on käytetty luvatta, ja vieläpä kaupalliseen tarkoitukseen, ja olisin oikeutettu saamaan siitä korvauksen. Mutta mitä minä teen? Nuolen näppini. Vastassa on noin iso paha röyhkeä susi, en lähde taistelemaan sen kanssa. Eikä Directan nettisivulla ole edes mitään normi e-osoitetta mihin voisin yrittää piipittää jotain.

 

KS