Jopas oli vaikeat sukat neulottavaksi! Ikinä koskaan missään neuleessa en ole niin montaa virhettä tehnyt, läheltä piti virheitä, monta kymmentä silmukkaa korjannut virkkuukoukulla, kysynyt neuvoa, ja kysynyt uudestaan, kuin näissä Hiitolan sukissa.

Mutta sisukkaasti ne neuloin, muutin mallia kun en enää ymmärtänyt miten tehdä, ja tässä ne nyt ovat:

1270882.jpg

Langat: Varsissa oranssi Vuorelman Veto ja valkoinen Maija, nilkasta alkaen Sisu. Yllättäen Sisu on aivan samanväristä kuin Vetokin. Mitään sävyeroa en havaitse eikä yleensä niin tarkka kameransilmäkään tallentanut eroa. Liekö tulleet samasta väripadasta;)
Puikot: varret 3.0, loput 2.5
Ohje: Suomalainen sukkakirja Hiitolan sukat

Ensin en lainkaan ymmärtänyt kuvion ruutupiirrosta. Löysin netistä kaksi kuvaa valmiista sukista, toinen on Tarja Mykkäsen kotisivulla, jossa on useampiakin ko. kirjan sukkia, ja toinen blogissa Villapata kiehuu. Laitoin sinne kommenttikyselyn ohjeesta ja sain vastauksen, joka selvensi kaavion saloja. Tai niin luulin.
Olin laittanut kyselyn myös Novita-klubisivulle. Sielläkin sain vastauksia, ja aloitin mallitikulla. Hyvinhän se meni. Niin luulin, taas.


Ensimmäinen kokeilu, jonka luulin menevän oikein kunhan silmukkamäärän laitan oikeaksi.

1270885.jpg


Sukkalanka puikoille ja neulomaan. Ihmettelin N-klubisivulla kun tämä ei mene kurttuun kuten näkemissäni kuvissa.
1270883.jpg

Ystävälliset ja kärsivälliset klubilaiset kertoivatkin ratkaisevan asian: lisäys- ja kavennuskuvioiden väliset silmukat neulotaan 2o-2n joustimena.
Jaahas, purkuun ja uusi aloitus.

Enkä vieläkään tuntunut ymmärtävän miten tämä oikeasti tehdään ja lopulta sain "heketalta" ihan ruutupiirroksen silmukoista ja vielä kuvan hänen tekemistään sukista. Ja kun vielä sain piirroksen, johonka oli lisätty välikerroksetkin piirrettynä niin johan vihdoin ja viimein valkeni!

Kuvio kaikessa yksinkertaisuudessaan piirrettynä:

1270975.jpg


Kirjan kaavio on tällainen monimutkainen, ja kuten AnniP neuvoi niin päätä kääntämällä on mahdollisuus hoksata, että oikeat ja nurjat silmukat on tähän piirretty "vinoon". Voi hyvä tavaton sentään. Noista "kenoviivoista" ohjeen selventämisen kysely alkoikin. Mitä ihmettä ovat erisuuntiin kenot neulekaaviossa?

1270977.jpg

No niin, tästä se sitten lähti menemään. Ensin piti vielä arpoa, neuloako kavennetut silmukat välikerroksella oikein vai nurin; siis oikein.

1270884.jpg


Seuraava ongelma tuli sitten nilkassa ja kantapäähän siirryttäessä. Arrggh. Takana lopetin kuviot omavaltaisesti ja raa´asti siirtymällä neulomaan resoria, jossain kohdassa 2o-3n tai päinvastoin, tai 1n-2o.
Kantapää onnistui niinkuin aina.

Etupuolen nilkan kohdalla lopetin kuviot neulomalla kavennusten/lisäysten reunoilla joka kerroksella yhden silmukan enemmän oikein kunnes kuviot olivat hävinneet.
Siitä sitten vihdoin viimein sain posottaa suoraa kärjen kavennuksiin, jotka ohjeesta poiketen ovat sädekavennus ja viimeiset 16 silmukkaa on päätelty nurjalla puolella neulomalla.

Sukkaosan halusin neuloa tuolla ohuemmalla Sisulla, että sukat mahtuisivat normikenkiin. Eikä 100 g Vetoa olisi riittänytkään, sitä jäi noin 15 g.

Vuorelma Veto-langan sain blogiarvontavoittona SeijaP:ltä. Kiitos. Huomasin, että en olekaan esitellyt voittoani, jossa oli tämän lisäksi vielä valkoista ja punaista lankaa kirjolapasia varten.

Kyllä vastedes mietin kaksi tai kolme kertaa ennekuin jatkan neuletta, jonka alkukin on niin vaikea kuin tämä.
Nämä ovat nyt sitten varmaankin Puoli-Hiitolat kun eivät loppuun asti ole mallinmukaiset.

1270881.jpg


Lumiukkokin on enää muisto vain;)

1270886.jpg

KS