Joopa joo, suutari pysyköön lestissään ja neuloja puikoissa!

Minäpä päätin ruveta putkimieheksi.

Tämä on bidee.Ennen näitä käteviä bidee-käsisuihkuja-aikoja, oli käytössä tällainen pönttö ko. tarkoitusta varten.

Kylpyhuoneessani on tällainen ja settiin kuuluu myös varsinainen WC-pönttö, lavuaari ja peili. Kaikki ovat siis tuollaisia kulmikkaita. Pöntössä on puinen istuin rengas ja kansi, hanat ovat kullatut. Merkiltään nämä ovat: Vernon Tutbury.
Tuo bidee on kuitenkin ollut koko ajan tiellä, WC-pöntöllä istumiseen jää niukasti jalkatilaa ja isommalla ihmisellä on jo ahdasta, kuten kuvasta  voipi päätellä.
 
Sitä paitsi, se on ollut käyttökelvoton edellisestä putkimiehen töistäni lähtien. Se kävi sillä tavalla, että korvakoru oli hävinnyt. Ajattelin, että se on saattanut mennä bideen sihdin läpi (siinä on aika suuret reiät) ja odottaa löytäjäänsä putken mutkissa. Avasin röörin mutta ei siellä mitään korvakorua ollut. Pytty on niin hankalasti lähellä seinää, että sinne ei pääse työkaluilla muut kuin sirkuksen akrobaatti. En onnistunut samaan viemäriputkea paikoilleen vaan se falskaa ja pyttyä käyttäessä osa vedestä vuotaa pytyn jalan kautta lattialle.
Korvakoru löytyi pihalta, sadevesikaivon vierestä odottaen vain, että joku ohikulkija olisi jalallaan auttanut sen viemärin syvyyksiin.

Tämän päivän Ahaa-idea oli, että nyt tuo hökötys saa lähtöpassit. Siispä työhön.

Yhdestä muinaisesta pesukoneen liitäntäputken vaihdosta viisastuneena tiesin nyt, että ensin on suljettava putkiin tuleva vesi. Putken oletettu sulkuruuvi ei kuitenkaan käänny mihinkään eikä se oikein näytäkään sulkuruuvilta, mikä lie. Vieressä on pari suljettua ja käyttämätöntä putken pätkää (näkyvät kuvassa seinän vieressä).  Siitäpä kokeilen miten ruuvin tulee kääntyä.

Tässä tulos:Vain kosketus ruuviin ja SUIHKIS!  Putki sylki uumenistaa mustaa vettä! Miten niin pienestä raosta voi tulla sekunnissa niin paljon  mutavettä?? Kuva on katosta, siis sieltä kolmen metrin korkeudelta. Mustaa on myös muualla, ei se vesi osannut mennä vain ylöspäin. Olisi tullut edes suoraan Kuolleelta mereltä niin olisi saanut hyvän mutahoidon palkaksi kylpyhuoneen suursiivouksesta. Johan se on aikakin tehdä.

Tuhoa katsoessa silmät osuivat vielä yhteen pariin käytöstä poistettuja vesiputkia. Niiden päät menevät turvallisesti seinän sisään, näkyvissä on vain pieni pätkä ja siinä sulkuruuvit. Käänsin ne kiinni ja Jees: bideen hanoista ei tule enää vettä.

Hyvä, sitten vaan jalan silikonin kimppuun, että pytty irtoaisi aikanaan lattiasta. Tämä oli se helpoin työvaihe, puukolla vaan viiltelin.

Sihdin irtiruuvaaminen, jotta sain poistoputken irti, siis sen mikä ei kunnolla ollutkaan paikoillaan. Yksi ruuvi oli helppo nakki.

Seuraavaksi pitäisi poistaa hana. Se ei inahdakkaan. Akrobaatti ryömintä pytyn alle ja yritän saada mutterista jonkilaista otetta, että hanaa voisi vääntää. Ei saa otetta kädellä eikä jakoavain mahdu tilaan.
Mielessä käväisi ehkä muutama ruma sana.

No, olkoon ja odottakoon hetken. Taidanpa pestä kädet. Mutta mitä ihmettä? Lavuaarin hanoista ei tule vettä! Siis ne samperin sulut sulkee veden sekä lavuaarista että bideestä!
Siihen siis kaatui tämä yritys tehdä putkihommia.Myydään: kaunis bidee alennuksella sille, joka ratkaisee mistä vesi suljetaan, irrottaa pytyn ja vie sen pois silmistäni.

KS