lauantai, 23. helmikuu 2008
Sata kansanomaista kuviokudinmallia - keskustelua
Neuleblogeissa, neuletapaamisissa, Novita-klubissa ja varmaan muuallakin on käyty keskustelua lapasmalleista ja erityisesti Eeva Haaviston kirjasta. Anne on myös ottanut asian esille blogissaan niin laitan nyt tähän kopiot viesteistäni WSOY:lle.
Viimeisin viestini on kirjoitettu 3.2.2008 enkä ole saanut siihen vielä vastausta.
Sen perässä on vastaus ensimmäiseen viestiini, joka on alimpanama ja lähetetty 16.12.2007.
"
T./ WSOY
Kirjoitan jälleen Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia kirja-asiasta.
Kirjan ohjeita kysytään lähes päivittäin erilaisilla neulonta-aiheisilla nettisivustoilla. Jopa ulkomaita myöden: Ravelry-nimisellä maailmanlaajuisella neulontafoorumilla ollaan erittäin kiinnostuneita näistä malleista.
Tällä hetkellä Helmet-kirjastopalvelussa on 14 jonottamassa tätä kirjaa ja lainattavia kappaleita on vain kaksi! (Kolmesta kirjasta yksi on kadonnut.)
Sama tilanne on kirjastoissa myös muualla maassa.
Eräs henkilö oli jutellut yhden Antikka-jäsenliikkeen pitäjän kanssa. Tämä oli kertonut, että kirjasta tulee viikottain useita kyselyitä ja Antikka.netillä on niin monta ostajaa listoilla, että sitä kautta ei millään ole mahdollista monenkaan tätä kirjaa saada.
Eräällä henkilöllä on ollut jo kaksi vuotta nimi Antikka.netin listalla.
Kysynkin nyt, miksi kirjaa ei paineta uudestaan?
Onko kirjan oikeudet edelleen WSOY:llä?
Onko kirjan materiaali tallessa?
Onko mahdollista, että jokin muu kustantamo voisi saada materiaalin ja julkaista kirjan? Esim. jokin pienkustantamo, näitähän löytyy.
Neulojat noudattavat kiitettävästi tekijänoikeuksia eivätkä yleisesti ottaen kopioi lehtien ja kirjojen ohjeita. Jos tätä kirjaa ei saada painettuna niin mahdollisesti yhteisön kontrolli pettää ja kopioita saattaa tupsahtaa liikenteeseen. Kuinka kustantaja tulee suhtautumaan tähän?
Käykääpä katsomassa esim. harrastekirjakauppa Hobboksin neulonta-aiheisten kirjojen hyllyä. Se suorastaan pursuaa neulekirjoja, ja muita käsityökirjoja, mutta surullista kyllä suurin osa niistä on ulkomaisia. No, juuri ollaan saatu markkinoille kotimainenkin kirja: Punokset puikoille. Sen ovat tarpeeseen tehneet ihan tavalliset neulojat. Ja kauppa käy.
Kansanperinteestä, sen säilymisestä ja säilyttämisestä puhutaan paljon muissakin yhteyksissä. Käsityöt ovat palanneet suosittujen harrastusten joukkoon ja varsinkin neulomisessa on helppo toteuttaa kansanomaisia malleja ja palauttaa kadonneita taitoja. Tähän kuitenkin tarvitsemme ohjeita ja malleja toteutettaviksi.
Nyt kun malleja otetaan esim. baltialaisista kirjoneulekirjoista ja tehdään niitä kansainvälisillä ohjeilla, niin kohta meillä on sillisalaattia, jota kukaan ei tunnista minnekään kuuluvaksi.
Ystävällisin terveisin
Kristiina S.
HELMET, tilanne 2.2.2008
Sata kansanomaista kuviokudinmallia / Haavisto, Eeva
Porvoo : Helsinki : WSOY, 1953 1947
*Varauksia 14, kappaleita 3* Ei kappaleita hyllyssä
"
Vastaus ensimmäiseen viestiini:
"
Hyvä Kristiina S.
Valitettavasti Haaviston kirjasta ei ole tulossa uusintapainosta. Moni
muukin on kirjaa kysellyt ja laitan tämänkin palautteen tiedoksi asiasta
päättävälle kustannuspäällikölle.
Antikvariaateilla on nykyisin kätevät verkkosivut osoitteessa
www.antikka.net. Sieltä voi keskitetysti etsiä harvinaisiakin kirjoja koko
Suomesta.
Ystävällisin terveisin
T. /WSOY
"
Ensimmäinen viestini, 16.12.2007:
"
Onko mitenkään mahdollista saada uusintapainosta kirjasta
Haavisto, Eeva: Sata kansanomaista kuviokudinmallia. WSOY, 1953 ?
Siinä on maamme kauneimmat mallit ja neulebuumi on parhaillaan siirymässä huiveista kansanomaisempaan suuntaan. Monet kirjoneulelapaset on jo neuleblogeissa neulottuna, käyttäen jopa Latvian mittens -malleja kun tätä Haaviston kirjaa on erittäin vaikea saada käsiinsä. Kirjasoista sitä suorastaan jonotetaan.
Ystävällisin terveisin ja kirjaa odottaen
Kristiina S.
"
Kommentit