Edellisessä kirjoituksessa kerroin kaikenmaailman ruuista ja esillä oli kuivamuonavarastoni. Entäs sitten voit ja leikkeleet ynnä muut viileässä säilytettävät tarvikkeet?

Mulla oli aikaisemmin maakellari, eli maahan kaivettu kuoppa, joka oli vuorattu muovilla ja styroksilla. Sinne laitettavat ruuat oli joko pakastusrasioissa tai karkkilaatikoissa. Mahdollisimman ohuessa muoviastiassa niin että viileä pääsi muovin läpi säilytettävään ruokaan.

Kaupungista tullessa kylmensin kuoppaa kylmäkalleilla. Ja fiksut vieraat toivat vaihtokalleja tai maito/kermapurkkeja, joissa vettä jäädytettynä. Kuoppa on pysynyt hyvin viileänä, 9-13 asteessa. Mikään ruoka ei ole pilaantunut. Voi ja margiskin ovat aina olleet kovia. Ja Cocis huurteista.

Pitkään olin haaveillut maitotonkasta ja elokuussa sitt ihan yllätyksenä sain sellaisen! Ville oli laittanut faijansa asialle ja hän oli löytänyt tonkan. Perjantaina 19.8. vuoroveneellä tulijat sanoivat, että siellä on mulle lähetys. Häh? Voi jufe: siellä oli se mun maitotonkka!! Ville oli laittanut sen tulemaan nimilappu kyljessä. Voi sitä riemua kun kannoin tonkan veneestä. Koko rannallinen saarelaisia varmasti huomasi ja kuuli.

 

Joku siinä sitten kysyi "oletko katsonut sisälle?"  No en ollut, mitä sitä nyt sisään katsomaan kun se oli jo niin hurmaava ulkoisesti. Avasin kannen ja voi ihmettä! Sisällä oli kahvia, suklaata ja Cocista! Jee, voi sitä riemua ja onnenkiljahduksia! Kyllä se poika aina välillä osaa yllättää.

 

Sitten vaan vanhan kellarin purku, kuopan syventäminen ja tonkka maahan. Kuopan täyttäminen tonkan ympäriltä maa-aineksella, joka sieltä oli juuri saatu kaivettua ylös. Lisäksi hiekkaa ja pikkukiveä kolojen täytteeksi. Tonkka on uppeluksissa kaulaa myöten. Kaulan peitin valkoisilla kylmillä kivillä, mm. marmorilla.

 

Ai että nyt on kiva kylmäkellari. Ei pääse elukat eää haukkamaan osuuttaan mun eväistä. Joku iso kuoriainen oli kerran purrut puhki Halloumi-juuston muovin, joka on kyll aika paksua niin en ollut laittanut sitä mihinkään rasiaan. Säästelty herkku päätyi roskikseen.

Tonkan tiivis kansi pitää ötökät poissa ja viileys on taattu. Loppukesästä en enää saanut tonkkaa kunnolla jäähdytettyä kun kylmäkalleja ei mistään tullut ja maa sekä jäähdyttävä vesi olivat niin lämpöisiä ettei niillä mikään viilentynyt. Mutta ens kesänä sitt varmaan saan sen alle kymmeneen asteeseen. Siis jääkaappilämpötilaan.

Konstit on monet;)

KS