Ville tuli kotiin tänä aamuna. Sanoi järjestäneensä Bangkokissa pikkuisen hässäkän ja lähti pois jaloista ;)
Tuliaisena sain kaksi silkkivyyhteä suoraan valmistajalta!

Ville kertoi kuinka lankaa tehtiin mutta sen selittäminen on hankalaa joten osa tekstistä lainauksena  Courier-fontilla. Lainaukset tästä linkistä Tietoa silkistä
.

Kokongit asetetaan kuumiin vesiastioihin, jolloin serisiini pehmiää. Kokongien pinnalla olevaa sotkuista säiekerrosta poistetaan, kunnes löytyy vapaasti purkautuva säikeen pää. Kelauksessa niputetaan 2-20 silkkisäiettä. Yhdestä kokongista saadaan noin 300-800m yhtäjaksoista säiettä. Kokongin sisin osa on niin liimaista, että sitä ei voida kelata.

Kuvat suurenevat klikkaamalla niitä.

Silkki_01.jpg

Naisen oikean käden ulottuvilla näkyy keppi. Sillä hän koukkaa kokongeista, koteloista, säikeiden päitä ja nostaa ne ylös. Säikeet yhtyvät ja menevät kelojen kautta naisen edessä olevalle alustalle. Alustalle heitellään riisiä joka imee silkistä kosteuden pois.

Tuosta lanka menee jonnekin, mutta kuva puuttuu, arggh.

Tässä lanka on sitten jo värjätty ja kelattu eräänlaiselle vyyhdinpuulle. Siinä ei ole puita totuttuun tapaan vaan tuo lankakiekka on narujen varassa. Oikealla kädellä nainen pyörittää tuota juoksupyörän näköistä vempainta, joka vuorostaan pyörittää tikkua johonka nainen vasemmalla kädella ohjaa lankaa vyyhdinpuulta.

Silkki_03.jpg

Tekstiiliä kudotaan nurjapuoli kutojaan päin. Kutoja näkee oikean puolen peilistä, joka on työn alapuolella.
Silkki_02.jpg

Kokongista suoraan kelautuvia lankoja yhdistetään keskenään ja myydään sellaisenaan silkkikangasta valmistaville tehtaille. Tätä lankaa kutsutaan grège-langaksi. Kelaukseen soveltumattomia kuituja jatkokäsitellään: höyrylämmitys, pesu, kuivatus, kampaus ja kehrääminen. Näin saadaan schappe-lanka. Alle 5cm mittaiset kuidut kehrätään bourette-langaksi.


Tässä sitten nämä minun kaksi grege-lanka vyyhtiäni, turkoosi 63 g ja keltainen 78 g.

Silkki%2004_01.jpg

Näiden siveleminen saa minut sanattomaksi.

KS