Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille lukijoilleni!




Kukka-asetelma on Palacen kabinetista, jonneka Ville vei minut perjantaina syömään.

Jo pari kuukautta sitten poika sanoi, että 5.12. päivälle en saa sopia mitään menoja.
Viikolla asiasta muistutettiin mutta enempää infoa ei herunut.
Onneksi sain kuitenkin sen verran tivattua tietoa pukeutumisesta,
että hän laittaa puvun ja minä voisin laittaa jotain nättiä.
Laitoin siis päälleni sen kauniin mekon,
joka oli Novita-juhlissa
sekä hiukset kihariksi ja naaman meikkiä.


Paikka oli yllätys ihan viimeiseen asti. Vasta kun talo näkyi Kauppatorin kulmalta,
Ville paljasti, että se oli matkamme kohde.
Kameraani en ollut ottanut mukaan niinpä nämä ovat pojan kännykkäkuvia.




Nautimme keittiömestari Mika Heiskasen suunnitteleman, seitsemän ruokalajin
päivän yllätysmenun kauden parhaista raaka-aineista
.
Se olikin kiva tunnistaa makuja ja arvailla mitä söi,
ja lautasia poiskerätessään tarjoilija sitten kertoi sen.
Aika moni arvaus osui oikeaan.





1) Siikatartar, muikunmätimoussea, viiriäisen munan puolikas, jotain hyvää vihreätä tahnaa.
Arvaus osui oikeaan, toki muutkin kalat kävivät mielessä ja mätiäkin mietittiin monesta kalasta.




2) Peuraconsommé ja metsäsieniravioli
Lautanen tuotiin niin, että siinä oli vain tuo ravioli ja sitten kannusta kaadettiin liemi sen päälle. Raviolin sisällä oli suppilovahveroa. Liemeksi veikkasin viinissä keitettyä tattia, mutta väärin meni. Metsäiselle se kuitenkin maistui, nam.





3) Paahdettua rauskunsiipeä ja kampasimpukkaa
Rauskukin tuli mainittua, "lepakkokala", mutta veikkasin jonkinmerkkistä kampelaa ja osteria tai muuta limanuljaskaa. Ei se kampasimpukka kylläkään limainen paahdettuna ollut mutta selvästi se simpukkamainen oli maultaan ja muodoltaan. Tuo oranssi oli paprikapureeta ja se oli tosi hyvää. Rausku oli kovin ruotoinen, mutta ne oli isoja joten ei ollut ongelmia niiden kanssa.




4) Porofileetä ja pippurikastiketta
Poroarvaus oli napakymppi ja perunan arvelin olevan "ei ihan tavallinen" eikä se ollutkaan, mutta unohdin jo mikä se oli hienolta nimeltään laitettuna. Kaikki lisukkeet olivat hyviä, maukkaita.



5) Juustolajitelma
Hillot: kirsikka, viikuna ja tomaatti. Tomaattihillo oli erityisen hyvää enkä ollut sellaisesta koskaan kuullutkaan. Juustot hyviä mutta unohtui niidenkin nimet. Eihän pikkulaukkuun tullut laitettua kynää ja paperia, vaikka yleensä ne muuten ovat mukana.





6) Karpalolientä ja jugurttisorbettia
Ai että oli hyvää. Sorbetin alla oli kakkupohjapala. Liemessä pensasmustikoita ja punaisia viinimarjoja, jotka johdattivat arvaukseni tietysi viinimarjaliemeen. Mutta olihan se selvästi karpalo sitten kun sen kuuli sitä olevan.





7) Mantelivanukas ja moccajäätelöä
No mutta miten se viimeinen lautanen jäi kuvaamatta?!! Mantelivanukas oli kuten paahtovanukas, siis kiinteä ja kaksikerroksinen, sitten oli Baileys-"vaahtoa", vatkattua valkuaista sitruunanmakuisena tms., tummasuklaa pisaroita ja vadelmia, jotain aivan väritöntä hunajaa tai siirappia vetäistynä lautasen yli pisaroina niin että sen juuri ja juuri erotti mutta hyvälle sekin maistui (sormenpäähän sen siitä sipaisin ;) )


Ruokailuun kului melkein kolme tuntia. Tarjoilija saattoi olla pettynyt kun hän ei saanut valita viinejä menun läpi. Tyydyimme kivennäisveteen. Sataman iltaliikennettä  ja kaupungin valoja oli mukava katsoa. Kauniita joululaulujakin kuulimme muutaman, salissa oli jotkut juhlat ja siellä kuoro laulamassa.

Ilta oli oikein onnistunut ja nyt on pitkästä aikaa hyvä mieli.

Kiitos Ville!

KS